Протеинът – един от основните макронутриенти | 21shape.com

Всичко за протеина

Подобно на другите макроси – въглехидрати и мазнинипротеините също са важни за правилното функциониране на нашия организъм. Всеки начинаещ, среднонапреднал и напреднал спортист добре знае, че трябва да наблягат върху тях в хранителния си режим.

Причината за това се крие в това, че белтъчините са необходими за възстановяване и растеж на мускулите след тренировка. Поради тази причина много хора консумират протеинови добавки под  формата на шейкове, когато тренират редовно.

В настоящата статия ще разгледаме няколко интересни неща за протеините. Нека започваме!

Какво представляват протеините.

Всички знаем, че има три макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати.

Протеинът е макросът, който е от съществено значение за изграждането на мускулна маса. Често се среща в животински продукти, въпреки че присъства и в други източници като ядки и бобови растения.

Макронутриентите ни осигуряват така нужните калории или енергия. Всеки грам протеин съдържа 4 калории. Протеинът представлява около 15 процента от телесното тегло на човек.

От химична гледна точка, протеинът се състои от аминокиселини, които са органични съединения изградени от въглерод, водород, азот, кислород или сяра. Аминокиселините са градивните елементи на протеините, а протеините са градивните елементи на мускулната маса.

Протеиnите спомагат за растежа на мускулите и оформянето на тялото. Освен това те участват в изграждането на редица важни структури, като имунните тела, специфичните гама-глобулини, кръвната плазма, хемоглобина, двигателните белтъци актин и миозин, ензими, хормони и други.

Богатите на протеини храни са добри източници на желязо, цинк и витамините от група B – витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здравословно състояние на организма.

Важен ли е ежедневният прием на протеин и каква е връзката му с тренировките?

Протеините са градивните елементи на нашето тяло и от тях се изграждат кожа, тъкани, мускули, кости, нокти, коса и всичко, за което се сетим. Като цяло белтъчните заемат основно място в  нашето ежедневно меню.

Относно това дали протеинът е важен за тренировките и изграждането на мускулна маса има доста направени проучвания, чиито резултати са доста интересни.

Някои изследваният дори поставят под въпрос дали консумацията на протеин около периода на тренировка е необходима.

В крайна сметка,  заключението е, че общият прием на протеини оказва изключително влияние за растежа на  мускулатурата и силата, независимо дали хората го консумират около тренировката (преди/след) си или не.

Тъй като при спорт нуждата от белтъчини се увеличава, мнозина от трениращите предпочитат да приемат допълнителни количества протеин под формата на хранителна добавки.

Консумирането на протеинов шейк преди или след тренировка води до повишени физически показатели и мускулна хипертрофия. Това е обвързано и с начина на трениране и хранителния режим.

Ако предпочиташ да ходиш на тренировка преди работа, спокойно може да приемеш протеиновия си шейк  непосредствено след фитнес.

Въпреки това, някои хора не обичат тренировки на празен стомах, така че консумирането на протеинов шейк преди тренировката би било полезно за тях.

Най-често срещаните видове протеин на прах:

Суроватъчен протеин – млечен протеин, който бързо се абсорбира от тялото, което го прави полезен преди или след тренировката. Той също така съдържа биоактивни протеини, които имат редица други ползи за здравето.

Казеинов протеин – друг млечен протеин, който се усвоява много по-бавно от суроватката, което го прави идеален за прием по време на периоди на фастинг.

Соев протеин – един от малкото растителни протеини, който съдържа всички основни аминокиселини. Това го прави пълноценен източник на протеин за вегетарианците.

Яйчен протеин – чист протеин от яйчен белтък на прах. Той се усвоява със средна скорост и е един от най-скъпите протеинови добавки на пазара.

Дневна нужда от белтъци

Приема и усвояването на белтъците зависи от много фактори, както и от самия човек. Според изследванията – човек може да усвоява средно около 25-30 грама на хранене ако се храните по три пъти на ден.

Причините за това е, че човешкото тяло все пак се нуждае от известно време, за да приеме и усвои хранителните вещества, които приеме на закуска, обяд или вечеря.

Съответно, този тип хранителни вещества се възприемат от тялото най-добре вечер, защото именно тогава то “се изгражда” и възстановява от травмите и натоварванията, които е преживяло през деня.

Кои храни са богати на протеин

Пилешкото, телешкото, пуешкото, млечните продукти и рибата са качествени животински източници на протеини. Междувременно ядките, бобовите растения и соята са добри източници на протеини на растителна основа.

Изследванията показват, че протеинът от животински произход е по-добър от протеина на растителна основа, що се отнася до изграждане на мускули, но едното не изключва другото.

Полезно и важно е да се консумира комбинация от двете.

Протеиновите шейкове са удобен начин да увеличиш приема на протеини, особено когато не  можеш да получиш достатъчно само чрез храна. Макар че протеинът на прах е много  чист и висококачествен продукт, все пак е препоръчително той да се  използва като хранителна добавка към един здравословен и балансиран  начин на хранене.

За целта е добре да сте запознати с храните, които съдържат по-големи  количества от ценното вещество. По-долу ви предлагаме списък със  седем продукта и информация за количествата белтъци, които те  съдържат на 100 грама продукт:

Хранителен продукт                                Количество от продукта             Налични протеини

Желатин                                                      100 грама                                         87 грама

Тиквени семки                                             100 грама                                         30 грама

Хайвер                                                           100 грама                                         29 грама

Фъстъци                                                        100 грама                                         28 грама

Сирене                                                           100 грама                                         16 грама

Риба (тон)                                                      100 грама                                        25 грама

Боб                                                                 100 грама                                         9 грама

В заключение

Протеинът играе важна роля за възстановяване на мускулите след тренировка и много хора използват протеинови шейкове, за да подпомогнат този процес. Изследванията, обаче, сочат, че няма значение дали пиеш протеинов шейк преди или след тренировката. Това, върху което трябва да наблегнеш, е общият дневен прием на този така важен хранителен елемент.

Докато приемът на протеинови шейкове около тренировките и между храненията е полезен, увери се, че получаваш достатъчно количество, разпределено през целия ден. Храните и добавките могат да ти помогнат да постигнеш целите си.

*Ако все още се колебаеш как точно да влезеш във форма за лятото, възползвай се от нашето 21-дневно предизвикателство! Сега ти даваме и Промокод: START за отстъпка от 5%, който можеш да използваш при твоята поръчка.

Възползвай се сега и се отърви от излuшнuте килограмu.

-> https://21shape.com/product/

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.