Кои храни са с най-високо съдържание на протеин? | Здравословно хранене | 21shape.com

Храни с високо съдържание на протеин

Храните с високо съдържание на протеин следва да бъдат в основата на всяка добре изготвена диета. Освен че са от съществено значение за мускулния растеж, научните изследвания ясно показват, че храните с високо съдържание на протеини помагат и при задържането на изградената вече мускулната маса.

Тук следва да разграничим приема на протеин от храната и този от хранителните добавки.

Храните с високо съдържание на протеини са безспорно най-добрият източник на този макронутриент.

Приемът на хранителни добавки никога не може да замени това, което си набавяме от храната. Все пак, когато усетите глад и нямате от къде да си набавите качествена и здравословна храна, винаги по-добрият вариант е да изпиете един протеинов шейк от колкото да хапнете пица, палачинка или друга вредна храна.

Храни с високо съдържание на протеин

Защо се нуждаем от прием на протеин всеки ден

Постоянно чуваме за храни с високо съдържание на протеин, протеинови шейкове, протеинови барове и други, но наистина знаете ли защо протеинът е толкова важен за доброто здраве и здравословния начин на живот?

Костите и тъканите от нашето тяло са изградени предимно от протеини. Протеините спомагат за клетъчната структура, растежа, производството на хормони, възстановяването на тъканите и производството на ензими.

Аминокиселините изграждат протеина. Тялото произвежда някои аминокиселини, известни още като несъществени (неесенциални) аминокиселини. Незаменимите (есенциалните) аминокиселини в организма следва да си набавим от храни с високо съдържание на протеин.

Дневната доза протеин се посочва в грамове на килограм телесно тегло г/кг. Минималната дневна доза белтъчини започва от 0,8 г на килограм телесно тегло. За повечето хора обаче, количеството протеин от 0,8 г/кг е прекалено ниско. Ако вие например се занимавате с културизъм, тази минимална доза протеин ще бъде недостатъчна за вас. Колкото по-интензивно тренирате, толкова повече се увеличават нуждите от прием на белтъчини на тялото ви.

Тук е нужно да споменем и за оптималната дневна доза протеин на ден. Повечето проучвания показват, че това е 1,5 г/кг. Разбира се при всеки човек това е различно и не бива да се приема еднозначно.

Нужно е да имате добре балансирана и здравословна диета, от която да приемате достатъчно количество протеин на ден и то основно от храната, тъй като, както разбрахме вече, тя е най-добрият източник на този макронутриент.

Списък с храни с високо съдържание на протеин

Ако трябва да добавите малко повече белтъчини към обичайната си диета, опитайте да включите някои от тези вкусни храни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини, като:

 1. Бадеми
 2. Печен картоф
 3. Кашу
 4. Сирене чедър
 5. Варени броколи
 6. Варен боб
 7. Варена леща
 8. Варен грах
 9. Извара
 10. Яйца
 11. Риба
 12. Фъстъци и фъстъчено масло
 13. Печени пилешки гърди
 14. Пуйка
 15. Риба тон
Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.