Черен шоколад – полезен ли е? | Какво трябва да знаем за черния шоколад | 21shape.com

Cheren shokolad polzi
Cheren shokolad polzi

Харесвате ли шоколад? А черният шоколад? Това е въпрос, който в повечето случаи среща положителен отговор. Шоколадът е едно сред най-популярните изкушения. Любители на това лакомство могат да се срещнат навсякъде по света. Обаче много хора го свързват със затлъстяването и здравословните проблеми. Всъщност истината е, че шоколадът е полезен, особено черния шоколад. Сами ще се убедите в това като прочетете докрай тази статия. В нея ще ви разкажем за произхода на шоколада, неговият състав, полезни и вредни качества.

Черният шоколад е една от най-популярните храни по света, не само заради приятния си и апетитен аромат, но и защото е доказано, че е изключително полезен за физическото и емоционалното здраве на човека. Спада към семейството на „суперхраните“. Той води до подобрение на настроението и понижава риска от хронични заболявания.

Произход

Черният шоколад е бил известен от преди 4 хиляди години. Приблизително от тогава започва неговата история. Преди около 1900 години пр. хр.

Древните мезоамериканци са започнали да култивират какаовите зърна. От ферментиралите какаови зърна се получавала гъста паста.

Мезоамериканците са смесвали тази гъста паста с различни подправки като ванилия, пчелен мед и друг. Разреждали са я с вода и са получили енда пенлива и ободряваща напитка.

В началото на XV век горчивата напитка била пренесена и в Европа, но била трудно достъпна. Шоколадът се поднасял като течност чак до средата на XIX век.

С течение на времето съставките на шоколада непрекъснато били заменяни с по-евтини. Това логично води и до по-лошо качество. Като в днешно време съдържанието на какаово масло в шоколадовите изделия е твърде малко.

Това прави самите храни вредни за здравето и оказва неблагоприятно влияние върху килограмите.

Добрата новина тук е, че истинският черен шоколад е наистина полезен и здравословен.

Здравословни ползи от шоколада

1. Черният шоколад е богат на хранителни вещества.

Ползите за здравето от натуралния черен шоколад са свързани главно със съставките – сурово какао и какаов прах. Какаото съдържа минерали, важни за много органи и системи в тялото. Черният шоколад е изключително богат на антиоксиданти.

Магнезият се грижи за здравината на костите и подпомага процеса на отпускане и свиване на мускулите, предотвратявайки образуването на болезнени крампи. Желязото подсигурява здравите червени кръвни клетки. Цинкът подпомага процеса на образуване на нови клетки.

2. Помага в борбата с високото кръвно налягане

Тук важна роля изиграва съставката – какао. Множество научни проучвания доказват положителното въздействие на какаото и шоколада с високо съдържание на флаваноли за понижаване на кръвното налягане. Консумацията на черен шоколад и успешната борба с високото кръвно налягане е доказана не само при хора, страдащи от сърдечни заболявания като хипертония, но и при напълно здрави хора.

3. Черният шоколад е полезен при висок холестерол

Това е едно от другите важни предимства на черния шоколад и неговите ползи. ОСвен, че оказва благоприятно влияние върху здравето на човек, шоколадът влияе положително и върху нивата на LDL и HDL холестерола. Доказано е, че шоколадът повишава нивото на “добрия” HDL холестерол и намалява нивото на “лошия” LDL холестерол.

4. Благоприятно влияние върху психиката

Черният шоколад е богат не само на антиоксиданти, витамини и минерали. Множество проучвания показват, че консумацията на шоколад води до повишаване на настроението и намаляване на негативните емоции и чувства. Причината за това е наличието на триптофан, който пък се превръща в серотонин. Желанието за консумиране на шоколад е по-силно изразено при жените, особено през предменструалния период.

Какво количество черен шоколад да приемаме на ден?

След като разгледахме ползите от черния шоколад, логично е да си зададем въпроса колко можем да хапваме дневно от тази „суперхрана“.

Определено в умерени количества черният шоколад е полезен и оказва благоприятно влияние върху здравето на човека. Но имайте предвид, че ако прекалите това може до доведе до увеличаване на телесната маса и да качите килограми. Затова внимавайте!

Ние ви съветваме да смятате количеството калории, което се съдържа в шоколада, който купувате. Количества от 5-10 гр. черен шоколад са нормални за прием на ден.

Cheren shokolad polzi
Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.