5 насоки за пълноценни тренировки през летните месеци | 21shape.com

5 пълноценни тренировки през лятото

Приятели, предмет на днешната статия ще са тренировките през най-топлата част от годината, а именно лятото. Ще ви споделим няколко начина, които ще са ви от полза да продължите да спортувате активно през топлото време.

И ето, че така дълго чаканото лято е вече тук. Заедно с него идват горещините, жегите и високите температури. Затова трябва да сме особено внимателни и отговорни, когато тренираме на открито или дори в залата. Това е особено важно, за да си спестим неприятни ситуации с прегряването на тялото. Горещото и влажно време може да затрудни охлаждането на тялото ни, още повече, когато се потим обилно по време на физическо натоварване.

Освен топлото време, проблем за тренировъчния режим и неговото нарушаване може да се окажат и планираните почивки на морето или планината. Затова препоръчваме да отделите време и за да планирате предварително времето си за упражнения, така че то да бъде безопасно и удовлетворяващо въпреки горещините. Ще ви споделим няколко начина, които ще ви помогнат да запазите спортната си рутина и тренировки по време на летните месеци.

Поддържайте се добре хидратирани

Това е едно от най-важните неща, които трябва да спазваш по време на лятото и то не само, когато тренираш. Приемай достатъчно количество течности като например – вода, прясно изцедени сокове/фрешове/ и др.

Експертите препоръчват да сте напълно хидратирани преди да започнете да тренирате. Приемай вода и по време на твоята тренировка, но на по-малки количества. Водата помага на тялото ни да се охлажда и хидратира по-добре, особено когато се потим повече.

    Вземете подходящи дрехи за тренировка

Носенето на подходящ спортен екип по време на тренировка също е важно, за да се чувстваш напълно комфортно, докато тренираш. Повечето от екипите по спортните магазини са предназначени и за тренировки през горещите месеци. Така че вземи предвид и този наш съвет, за да се чувстваш максимално удобно по време на тренировката си.

Ако не разполагаш с такъв вид екип, не се притеснявай. Избери просто дрехи от естествени/дишащи материи (памучните са напълно подходящи), а ако спортуваш навън, нека бъдат в светли или неонови цветове.

Опитай нови варианти за тренировка или разнообрази.

Сега е моментът.

Ако предпочиташ да тичаш навън, да плуваш или пък да тренираш вкъщи, защо да не опиташ по този начин да избегнеш непоносимите жеги през лятото?

Ако ти харесва да тичаш в парка или на открито, то можеш да изпълниш този начин като го правиш сутрин рано или в късните часове на деня. Избягвай обедните горещини и задължително носи със себе си вода. Също така можеш предварително да избереш маршрута, по който ще стигнеш до мястото за тичане. Така отново ще можеш да прецениш от къде да минеш по сянката.

Плуването също е удачен вариант да разнообразиш тренировките си. Провери предварително къде най-близко до дома ти има плувен басейн и вкарай плуването си в тренировъчната програма за седмицата.

Не пренебрегвай варианта за домашна тренировка – има огромно разнообразие от упражнения (за начинаещи и напреднали), с които можеш да опиташ успешно да поддържаш формата си, дори от вкъщи.

Съобрази мястото на провеждане тренировките ти

с горещото време

И все пак спортните зали и фитнесите си остават предпочитан и чудесен вариант за лятото (и не само). Там ще имате възможността да проведеш пълноценна тренировка без неприятното смущение на летните горещини.

Също така в спорните зали, а и в повечето фитнеси вече, има голямо разнообразие от групови тренировки и танци, които са част от програмата на залите –тренировка по аеробика, зумба, пилатес, HIIT или пък йога. Сред тях може да откриете и новата си страст, a ne просто да разнообразите тренировките си.

Обърни внимание на себе си, докато тренираш

Тази наша препоръка е свързана с това да намалиш темпото при трениране, както и да правиш повече почивки между сериите. Независимо дали тичаш или тренираш с тежести, тялото ти има нужда да се охлади. Прекаленото натоварване ще доведе до по-бързо загряване на тялото, което ще бъде доста неприятно и може да предизвика топлинен удар. През горещите месеци планирай по-леки тренировки, такива, които не изискват максимално усилие и отнемат по-кратък период от време.

Горещото време води и до по-бързо натрупване на умора. Затова е нужно да правиш по-големи почивки между сериите на упражненията. Водата е задължителна, затова се подгответе с достатъчно количество докато сте навън.

Заключение

В заключение държим да ти напомним да бъдеш много внимателен/на през най-горещия период от годината. Преценявай добре времето за тренировка и възможностите си, приемайте и достатъчно количество вода. Горещините се отразяват по различен начин на всеки, така че действай според личните си усещания и не се насилвай излишно. Бъди отговорен/на към себе си и се наслаждавай пълноценно на любимото лято, дори когато спортуваш.

*Ако все още се колебаеш как точно да влезеш във форма за лятото, възползвай се от нашето 21-дневно предизвикателство! Сега ти даваме и Промокод: START за отстъпка от 5%, който можеш да използваш при твоята поръчка.

Възползвай се сега и се отърви от излuшнuте килограмu.

-> https://21shape.com/program-restart/

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.